tiistai 25. helmikuuta 2020

Meidän lauma

Jospa vaikka kertoisin mitä elukoita meillä tällä hetkellä on.

- käärmeitä löytyy kolme: 2 kuningasboaa (1.0.1 Boa constrictor)
  sekä (kääpiö)burmanpyton (1.0 Python bivittatus brogschai)

- liskoja edustaa leopardigekko Urho, vallan hurmaava gekkovanhus (1.0 Eublepharis macularius)

- tarantulia 13:
NW = New world = uuden maailman lajit
0.1 Caribena versicolor
0.1 Neoholothele incei
0.0.1 Brachypelma hamorii
0.0.1 Davus pentaloris
0.0.1 Grammostola pulchra
0.0.1 Grammostola pulchripes
0.0.1 Psalmopoeus cambridgei
0.0.1 Psalmopoeus irminia
0.0.2 Tliltocatl albopilosum
0.0.1 Tliltocatl vagans

OW = Old world = vanhan maailman lajit
0.0.1 Poecilotheria metallica
0.0.1 Pterinochilus lugardi 

Sellainen eksoottisten eläinten kasa. Lisäksi löytyy halikavereita, joita edustaa kissa ja kaksi koiraa.

Nyt saatat ihmetellä mitä nuo numerot tarkoittaa. Ne kertovat kyseisen lajin määrän ja sukupuolet. Eli ensimmäinen numero kertoo koiraiden määrän, toinen numero naaraiden määrän ja kolmas numero niiden määrän joiden sukupuoli ei ole tiedossa. Esimerkkinä vaikka 1.2.5 eli yksi koiras, kaksi naarasta ja viisi epäselvää sukupuolta. Ja siis aina yhden lajin edustajat kerrallaan. Jos ei ole yhtään tuntematonta sukupuolta, kolmatta numeroa ei välttämättä laiteta. Makuasia, jotkut laittavat, itse en.

Toinen selvennettävä tässä on tuo NW/OW. Se tosiaan liittyy noihin tarantuliin ja kertoo mistä ovat kotoisin: "uudesta maailmasta" vai "vanhasta maailmasta".
Uusi maailma tarkoittaa Amerikan mannerta, Vanha maailma taas kaikkia muita (Aasia, Eurooppa, Afrikka, Australia). Itsellä tällä hetkellä edustettuna Amerikka, Aasia ja Afrikka.

Uuden maailman lajit ovat useimmiten helpompia, rauhallisempia ja niiden myrkky on miedompaa. Ne puolustautuvat ennemmin potkimalla takaruumiistaan poltinkarvoja uhkaajaa päin kuin puremalla. On olemassa myös muutama NW-laji joilla ei näitä karvoja ole, ja niillä puolustautumiskeinot ovat pakeneminen (usein kaikilla NW-lajeilla ensisijainen selviytymiskeino) tai pureminen (jota ennen yleensä varoitetaan näyttämällä hampaita = "threat posture").
Vanhan maailman lajit ovat yleisesti nopeampia, aggressiivisempia ja niiden myrkky on tujua. Niillä ei ole poltinkarvoja, joten vaihtoehdoiksi jää paeta tai hyökätä, ja toiset lajit valitsevat empimättä jälkimmäisen. Tässäkin yleensä puremista edeltää "threat posture", ja siinä kohtaa uhkaajan on parempi ymmärtää perääntyä.

Aloittelijalle sopivia lajeja löytyy NW-puolelta paljon, OW-lajeja ei suositella kokemattomalle harrastajalle. Tulen varmaan tekemään lajikohtaisia "esittelyjä" joissa kerron paremmin lajien välisiä eroja ja yhtäläisyyksiä sun muuta olennaista ja epäolennaista.
Tämä riittää tälle kerralle :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti