torstai 4. kesäkuuta 2020

Esittelyssä Neoholothele incei

Tällä kertaa on vuorossa kaunis kommunaalinen kääpiölaji Neoholothele incei. Tätä lajia minulta löytyy tällä hetkellä yksi, kommuunin viimeinen eloonjäänyt. Lienee osittain sen ansiota, että kaverit on tainneet maistua matkan varrella.
Ostin siis 2018 matelijamessuilta kuuden yksilön kommuunin ja tässä 1,5 vuodessa kaksi selvisi varmuudella sukukypsäksi. Toinen oli koiras ja noukin sen kommuunista pois ennen kuin menisi parempiin suihin. Muutaman kuukauden se eleli yksinään ja odotteli tyttöjä, kunnes kuihtui pois. Ja nyt on tosiaan enää yksi jättiperä jäljellä. Siis oikein kunnon kardashian! 😅
Ostaessani nuo olivat jotain 1,5cm luokkaa, nyt tuo ainokainen on ehkä 6cm.

Ja se tietopläjäys:

Lajin tieteellinen nimi: Neoholothele incei (eng. Trinidad olive)
Elinalue: Trinidad sekä Venezuela (valtioita Karibianmeren rannikolla)
Tyyppi: uuden maailman maalaji (=terrestriaalinen), kaivautuva, seitittää runsaasti. Käyttää mahdollisuuksien mukaan myös korkeutta hyväksi seitittäessään
Myrkky: lähtökohtaisesti mietoa, ei ole urtikoivia karvoja (melkoisen poikkeuksellista NW tarantulilla)
Koko: pieni, noin 5-7cm
Kasvunopeus: nopea
Luonne: säikky ja erittäin nopea. Ei aggressiivinen, pakenee mielummin kuin hyökkää. Tekee hienoja seittitunneleita. Voi pitää kommuunissa

N. incei on kaunis pieni tarantulalaji joka seitittää ahkerasti, ja usein terraario täyttyy seitistä hyvinkin nopeasti. Tämä on ilahduttava asia, sillä itse eläintä ei välttämättä kovin paljon näe. Omat inceit ovat aina olleet piilottelijoita, joskus joku jalka näkynyt jostain luolan suulta.
Laji on väriltään yleisesti aikalailla oliivinvihreä, väri vaihtelee eri yksilöiden välillä kellertävästä vihertävän kautta ruskeampaan. Oma koiras oli maturena (=sukukypsänä) aika ruskea, kun taas tuo naaras on ennemmin sellainen keltamusta.
Lajista on olemassa myös värimuoto "gold" (Neoholothele incei "gold") joka nimensä mukaan on upea kullankeltainen, oranssihtava tai rusehtava "kullanhohtoisella" twistillä. Itsellä oli yksi gold-värimuoto joka sitten osoittautui koiraaksi ja kuoli muutama kuukausi maturoitumisen jälkeen. Se oli kyllä sellainen kaveri ettei paljon välittänyt olla näkösällä, ruuatkin haki seitistään tietysti yön pimeimpinä ja hiljaisimpina hetkinä ettei vaan kukaan pääse näkemään.

Lajille on hyvä tarjota terraarioon paljon oksia tms. mitä voi seitittää, mutta kauniiksi on turha ruveta asumusta sisustamaan kun kaikki on kohta paksun seittimaton alla.

Incei on pirun nopea, mutta onneksi säyseä joten puremaa tältä ei kovinkaan suurella todennäköisyydellä saa (lähtökohtana hoito- ja muissa toimenpiteissä tietenkin tulee olla se ettei sitä puremaa saa miltään muultakaan lajilta, eli varovaisuutta aivan kaikkien kohdalla). Karkaaminen on suurempana huolena, koska poltinkarvattomana, mietomyrkkyisenä lajina pakeneminen on ensisijainen (ja melkeinpä ainoa) selviytymiskeino.
Kommuunin hoitoon nopeus tuo oman haasteensa kun pitäisi olla silmät naulittuna joka nurkkaan ja luolan suulle. Itse avasin kantta vain sen verran että saan ruuan ujutettua purkkiin tai veden kaadettua. Eipä sitä oikein muuten tullut availtua. Nyt yhden kommuunin kokemuksella tiedän ainakin mitä seuraavalla kerralla teen eri tavalla 😁 En ollut noiden kanssa huomioinut riittävää ilmatilaa pohjan ja kannen välillä, ja tästä syystä oli kansikin seitissä ja muutamat tunnelit tuli rikottua kun kantta jouduin avaamaan. Ja koska hämähäkit yleisesti on kannibaaleja, pitää miettiä asumusta valmistellessa miten tarantulat todennäköisesti tekevät pesänsä sinne. Jotkin kommunaaliset lajit napsivat toisensa heti jos tilaa on liikaa ja erakoituminen on mahdollista, eli ne tarvitsevat pienen asumuksen missä joutuvat olemaan suunnilleen samassa pesässä tai vähintäänkin tekemisissä toistensa kanssa. Incein kohdalla on oman kokemuksen mukaan juuri näin. Noilla oli liikaa tilaa ja mahikset tehdä pesät turhan etäälle toisistaan ja kököttää niissä vaan, jolloin satunnaiset kohtaamiset lajitoverien kanssa olivat joskus kohtalokkaita.

Luonnossa incei siis tekee maahan/maan lähelle seittitunneliluolapesän (en keksinyt parempaa nimeä sille 😄). Eli tekee tunneleita/luolia niin seitistä kuin maahan kaivautumalla. Elinympäristö on trooppinen, kosteus huitelee 70-80% paikkeilla. Laji ruokailee pääasiassa hyönteisillä.

Tämä laji ei ole ihan ehdoton ykkössuosikkini, mutta varmasti näitä tulee minulla vielä olemaan, lähinnä kommuunissa todennäköisesti. Hyvin mielenkiintoinen laji ja haluan oppia ns. onnistuneen kommuunin salat 😁 Vaikka tuurillakin on takuulla osuutensa aina.

Ja vähän kuvia omista kääpiöistä 😊






N. incei "gold"






N. incei, selviytyjä-Kardashian









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti