lauantai 9. toukokuuta 2020

Kyyvaino

Näin keväällä kyyt ovat monen Facebook-ryhmän puheenaiheena ja usein keskustelut menevät väittelyksi ja vänkäämiseksi. Poikkeuksetta näissä keskusteluissa kyyvaino on vahvasti läsnä. "Kyllä minä tapan jokaisen kyyn jonka näen. Ihan varmuuden vuoksi ettei vaan pure koiraa ja lapsia!" ja muita yhtä mukavia kommentteja ja hyihyttelyjä satelee kaikkiin koira- ja puutarharyhmien kyykuviin. Se tuntuu tällaisesta kyiden ystävästä kovin kurjalta. Toivon erittäin hartaasti, että kyy rauhoitetaan ja pian! Ihmisillä ei tunnu olevan faktat hallussa ja suolletaan sieltä näppikseltä jos jonkinlaista huuhaata, siihen kovasti uskoen. 

Lähdetään nyt vaikka siitä, että kyllä, kyy on myrkyllinen. Ja kyllä, sen puremaan voi kuolla. Näin on tiettävästi käynyt viimeksi vuonna 1998. Siitä on 22 vuotta, mielestäni melko pitkä aika siihen nähden, kuinka vaarallisina kyitä pidetään. Kyy ei myrkyllisyydessä onneksi vedä vertoja monillekaan muille myrkkykäärmeille, vaan myrkky on verrattain melko lievää. En tietenkään halua vähätellä pureman ja myrkytyksen vakavuutta, kyynpurema vaatii aina sairaalakäynnin. Kyy ei HALUA purra ketään ilman syytä, se ei VAANI ketään missään heinikossa. 

"Minä tapan kyllä tontillani olevat kyyt, en todellakaan lähde siirtämään." Herää kysymys: Miksi? Miksi et voi siirtää? Todella itsekeskeinen ajattelutapa. Kyyn saa pihasta pois hätistämällä tai siirtämällä, ja kun kerralla vie riittävän pitkälle, se ei tule takaisin. Pihasi saatta olla vaan sattumalta sen kulkureitillä eikä sillä välttämättä ole aikomustakaan jäädä sinne. Kyyn reviiri on vain n.1-1,5km, ja sijaitsee hyvän talvehtimispaikan läheisyydessä. Jo parin kilometrin päähän siirtäminen saa sen hyvin varmasti pysymään pois pihasta. 
Pihan voi myös muokata sellaiseksi ettei käärme siellä viihdy. Se ei välttämättä vaadi paljoa. Pitää nurmikon lyhyenä ja kolot ym. minimissä. Kaikenlaiset kasat pihalla toimivat hyvinä piilopaikkoina kyille. 

"Minä tapan jokaisen vastaantulevan kyyn, koska pelkään ja inhoan niitä." Inhotus tai pelko eivät ole syitä riistää minkään tai kenenkään henkeä. En minäkään saa tappaa naapurin koiraa vaikka kuinka pelkäisin sitä, en edes silloin jos se tulee pihaani. Saan kyllä ottaa sen kiinni ja viedä rankkurille tms. Mutta mikään ei anna minulle oikeutta lähteä "ihan vaan varmuuden vuoksi" tappamaan. Pelko johtuu usein huonosta kokemuksesta tai tietämättömyydestä. Huono kokemus ei ole syy kostaa kaikille lajin edustajille. Jos hiukan viitsii ottaa pelon kohteesta selvää ja miettiä ihan järjellä, saattaa oivaltaa, että onkin ollut täysin väärässä omien luulojensa kanssa. Sitä kautta kun tulee tietoa ja ymmärrystä, huomaa ettei pelolle ole syytä. Toki kyitä kannattaa varoa ja kunnioittaa, muttei se ole sama kuin pelkääminen. Tietenkään en voi sanoa ettei niitä saisi pelätä. Tietysti saa, mutta ei niiden päitä tarvitse katkoa sen takia.

"Kyyt purevat huvikseen." Kyllä, joku einstein väitti minulle näin! Kyy ei todellakaan halua purra sinua tai minua, eikä sinun koiraasi, ei se halua meihin tuhlata elintärkeää myrkkyään, se tarvitsee sitä aivan muuhun. Se haluaa olla rauhassa ja jos sitä on pakko mennä härkkimään, sillä on oikeus puolustautua, ihan kuten meillä kaikilla vaaran uhatessa. Ensisijaisesti se kuitenkin pyrkii pakenemaan mikäli se on mahdollista. Jos pakeneminen ei ole vaihtoehto, kyy kyllä yleensä varoittaa pihisemällä ja puhisemalla, että nyt on syytä ottaa askel taaksepäin. Tietysti se tarpeen vaatiessa puolustautuu, ja pureminen on sen viimeinen keino puolustautua. Se voi myös antaa kuivan pureman, eli ei käytä purressaan myrkkyä ollenkaan. Kyy ei pure varmuuden vuoksi eikä huvikseen. 

"Kyyn siirtäminen on vaarallista." Näinkin minulle väitettiin... Joopajoo, mikä tahansa on vaarallista jos sen tekee ihan typerällä ja vaarallisella tavalla. Kyyn voi siirtää turvallisesti. Sen puremaetäisyys on kuitenkin aika pieni, kyyhän on pisimmilläänkin melko lyhyt. Eikä se veny kuin vieteri tai loikkaa mistään metrin päästä kinttuun kiinni. Kepillä, haravalla tai millä tahansa kättä pidemmällä voi kyyn noukkia johonkin kannelliseen laatikkoon tai ämpäriin ja kiikuttaa parin kilometrin päähän, ei pitäisi olla ylivoimaisen vaikeaa. Muista joka tapauksessa suojata itsesi, äläkä koske kyyhyn paljain käsin.

"Mielummin kuollut kyy kuin lapsi." Toki kyyn purema on lapselle vakavampi asia kuin terveelle aikuiselle. Kuitenkaan se ei ole lapsellekaan automaattisesti tappava. Lapset voi ja ehdottomasti kannattaa opettaa kunnioittamaan ja varomaan kyitä. Kuten pitäisi opettaa kunnioittamaan kaikkea luonnossa. Se on hyväksi lapselle, ja se on hyväksi luonnolle ja kaikelle mitä siellä on. Varovaisuus ei ole sama kuin pelko. Varovaisuus ei ole sama kuin viha. Varovaisuus on varovaisuutta, sitä, että osaat pitää välimatkaa etkä härki omaksi huviksesi ja tiedät milloin on syytä perääntyä. Luonto antaa meille paljon jos osaamme vastaanottaa. Ihastella voi koskematta ja tuhoamatta. Yökötelläkin voi koskematta ja tuhoamatta. 
 
"Ei ne niin paljon syö myyriä että sillä olisi jotain merkitystä." Kyllä sillä on merkitystä. Yksi kyy syö kesän aikana keskimäärin 6-11 myyrää tai muuta pienjyrsijää. Yksi pienjyrsijä voi kantaa itsessään kymmeniä punkkeja ja niiden toukkia. Yksi kyy siis hävittää kesän aikana kymmeniä, jopa satoja punkkeja. Kymmenen kyytä hävittää jo satoja ellei tuhansia jne. Myyrät levittävät myyräkuumetta. Se ei ole kiva tauti. Punkit levittävät borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. Nekään eivät ole ollenkaan mukavia, ja niistä voi saada hyvinkin pitkäaikaisen riesan. Eli tämä "ei ole merkitystä" -väite on huono.

MINÄ ja MINUN oikeuteni. Tällä tolalla tämä maailma valitettavasti on. Julmaa. Pitäähän se toki minunkin ymmärtää, että kaikkia ei ole siunattu kyvyllä ajatella omaa napaa edemmäs, mutta saa se minua turhauttaa. Ja niin se todella tekee. 

Se on kyllä totta, että monet koirat saavat puremia. Ja koiralle kyyn purema on joskus kohtalokas. Ei kuitenkaan siinä määrin kuin kaikki vouhotus antaa ymmärtää. Se on prosentuaalisesti aika pieni määrä mitä niitä kuolee. Määrällisesti ehkä aika paljon (tämäkin on suhteellista) kun puremiakin on kesän aikana paljon, mutta suurin osa koirista selviää. 

Ainoa pätevä syy tappaa kyy on hätälopetus, kun eläin on esim. pahasti loukkaantunut ja silminnähden tuskissaan.

Ei pahalla, mutta... 

Tämä ei koskaan tiedä hyvää, ja usein tietää jo valmiiksi että nyt on tulossa jotain ilkeää ja loukkaavaa. Silti rohkenen tämän nyt sanoa, koska ajattelen ihan rehellisesti näin. Ei pahalla, mutta kyiden tappaminen on vajaaälyistä touhua. Aivan retardia. Tyhmää ja idioottimaista. Itsekeskeistä ja julmaa. Jokainen "varmuuden vuoksi", "lapsia ja koiria tässä suojelen" tai "koska pelkään" -asenteella öyhöttävä kyyntappaja vaikuttaa vähän yksinkertaiselta, sellaiselta joka eksyi ollessaan matkalla aivojenhakujonoon. Ja kapeakatseiselta. 


Emme ole jumalia. Ei yritetä leikkiä sellaisia. 


Usein myös näissä keskusteluissa minua yritetään provosoida mitä hölmöimmillä kommenteilla. 
"Rupeankin tuomaan niitä kyitä sinne taajamaan kun niistä niin tykkäätte." Kiitos vaan, täälläkin on kyllä kyitä. Paremmassa turvassa ne ovat jossain muualla, esimerkiksi vaikka siellä metsässä. Aika huono yritys. Seuraava!
"Ota vaan vittuiluna jos et muuta osaa." Osaan kyllä, mutta jos kommentista näkee kuuhun asti että se on vaan provosoimista ja vittuilua, tottakai otan sen sellaisena. Vaikka en suuttuisikaan siitä. Sellainen ennemmin naurattaa ja joissain tapauksissa surettaa kun ei itse osata tuottaa järjellistä tekstiä ja silti vaan on pakko jotain sanoa. Kaikkia se leipä elättää... 
Ja jos erehdyn pyytämään perusteluja jollekin mielipiteelle tai väittämälle, saan vastaukseksi usein "En perustele." No eipä tullut yllätyksenä. Tuo vaan kertoo paljon kyseisestä yksilöstä. Ja se mitä se kertoo, ei ole mitenkään positiivista eikä missään määrin ylpeydenaihe. Ennen kuin ryhtyy mihinkään keskusteluun, kannattaa olla valmis perustelemaan oman kantansa.  
Ihmiset tuntuvat pitävän sitä kauhean hauskana ja hienona asiana että kyitä tapetaan. Naureskellaan ja suurinpiirtein ylpeillään kun jo kuusi kyytä on menettänyt henkensä juuri kyseisen henkilön toimesta. Odottavatko ne ihmiset jotain mitalia? "Hyvä Pertti, olet kyllä suuri sankari kun noin rohkeasti toimit. Pelastit koko Suomen lapset ja koirat!" Ei. Oikeasti olet säälittävä. 

Paljon olisi vielä sanottavaa, mutta tämä saa riittää. Mukavaa kesän alkua kaikille ja olkaa varovaisia siellä metsässä, käyttäkää kumisaappaita älkääkä tunkeko käsiänne joka koloon. Ja tehkää punkkitarkastus aina metsäreissun jälkeen! Muistakaa, että kyy ei halua teille pahaa. Se tahtoo vaan elää rauhassa ja tehdä käärmejuttuja. 
Kyyt on ihan mielettömän hienoja eläimiä! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti